powered by Agones.gr - opap

7 Φεβ 2011

Αίγυπτος: Αύξηση 15% στους δημοσίους υπαλλήλους

Διαδήλωση έξω από κυβερνητικό κτίριο πραγματοποίησαν εκατοντάδες Αιγύπτιοι, απαιτώντας φθηνότερη στέγηύξηση 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις στρατιωτικών και πολιτών ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές.

«Οι αυξήσεις αυτές θα κοστίσουν στο υπουργείο Οικονομικών 6,5 δισεκατομμύρια αιγυπτιακές λίρες (περίπου ένα δισ δολάρια) ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Σαμίρ Ραντουάνε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί ταμείο 850 εκατομ. δολαρίων που θα χορηγεί αποζημιώσεις στους εμπόρους και σε όσους οι περιούσιες υπέστησαν ζημίες κατά τα επεισόδια.

Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου επιμένει στην αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ και τονίζει ότι θα επανεξετάσει την συνέχιση των συνομιλιών με την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αποχώρηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ καθώς και άλλα αιτήματα δεν πραγματοποιηθούν.

Η αντιπολίτευση ζητά την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, τον περιορισμό της προεδρικής θητείας, την διάλυση του κοινοβουλίου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την άρση των νόμων επείγουσας ανάγκης.

Παράλληλα, διαδήλωση έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Κάιρο πραγματοποίησαν εκατοντάδες Αιγύπτιοι, απαιτώντας φθηνότερη στέγη.

Κάποιοι φώναζαν ότι θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες στη γειτονική πλατεία Ταχρίρ αν οι αξιωματούχοι του κυβερνείου δεν ικανοποιούσαν το αίτημά τους: «Αν δεν αφήσετε να μπούμε, θα κατευθυνθούμε προς την Ταχρίρ», φώναζαν.

Τελικά τους επιτράπηκε η είσοδος στο κυβερνείο, αλλά οι αξιωματούχοι δεν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εδώ και καιρό να παράσχει φθηνότερα σπίτια στους Αιγύπτιους με χαμηλό εισόδημα, να τους εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και περισσότερες θέσεις εργασίας, αλλά οι περισσότεροι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ.

Ο πληθυσμός της Αιγύπτου των περίπου 79 εκατομμυρίων κατοίκων αυξάνεται κατά 2% κάθε χρόνο και το στεγαστικό δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό.

Τα δύο τρία του πληθυσμού είναι κάτω των 30 ετών και αυτή η ηλικιακή ομάδα αντιστοιχεί στο 90% των ανέργων.

Περίπου το 40% ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr