powered by Agones.gr - opap

8 Φεβ 2011

Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το νότιο Σουδάν τον Ιούλιο, υπόσχεται ο Μπαράκ Ομπάμα

Ουάσινγτον
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον πρόκειται να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν τον ερχόμενο Ιούλιο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων που δείχνουν ότι οι κάτοικοι έλαβαν την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα συνεχάρη τους κατοίκους «για το επιτυχημένο δημοψήφισμα».

«Έχω επομένως τη χαρά να ανακοινώσω την πρόθεση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επισήμως το Νότιο Σουδάν ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος, τον Ιούλιο του 2011».

Εντωμεταξύ, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το 98,83% των κατοίκων του Νότιου Σουδάν και σε πολύ μεγάλο ποσοστό και οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της χώρας ενέκριναν την ανεξαρτησία της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ-Μπασίρ ανέφερε ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κάτι που είχε αφήσει σαφώς να διαφανεί και σε παλαιότερες δηλώσεις του. Είχε τονίσει μάλιστα ότι σε περίπτωση απόσχισης του νότου, ο κατά πλειοψηφία μουσουλμανικός βοράς θα ακολουθήσει τον ισλαμικό θρησκευτικό νόμο της σαρίας.

Πάντως, παρά την εκατέρωθεν καλή θέληση του Σουδάν και του νότιου τμήματος για ένα βελούδινο διαζύγιο, στους επόμενους μήνες θα πρέπει να διευθετήσουν δύσκολα ζητήματα, όπως την ιθαγένεια, τη χάραξη των συνόρων και ειδικά μίας πετρελαιοφόρας περιοχής.
Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr