powered by Agones.gr - opap

7 Φεβ 2011

Διατηρείται ο θεσμός των διδασκαλείων

Για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσηςΟι πρόεδροι και κοσμήτορες των Παιδαγωγικών Σχολών πανεπιστημίων της χώρας, που συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν τη διατήρηση του θεσμού των διδασκαλείων των Παιδαγωγικών Σχολών και την επέκταση των αρμοδιοτήτων τους στην μετεκπαίδευση και των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,.

Σε τρισέλιδο ψήφισμα, που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου, επισημαίνεται η χρησιμότητα των Διδασκαλείων στην αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του νέου σχολείου και κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας τους, όχι μόνο για την μετεκπαίδευση των δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και καθηγητών γυμνασίων και λυκείων. Ιδιαίτερα προτείνεται η μετεκπαίδευση, μέσω των Διδασκαλείων, των καθηγητών ειδικής αγωγής, για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αντίστοιχος θεσμός.

Οι πρόεδροι και κοσμήτορες έκαναν λόγο για μία «άτυπη» προσπάθεια απαξίωσης των Διδασκαλείων από το υπουργείο Παιδείας, που θα οδηγήσει στο κλείσιμό τους, καθώς φέτος δεν έγινε προκήρυξη για την εισαγωγή των νέων δασκάλων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα «χτύπημα» στην επιμόρφωση.

Η προκήρυξη έπρεπε να ανακοινωθεί, όπως κάθε χρόνο, το Νοέμβριο, ενώ οι εξετάσεις για την εισαγωγή των δασκάλων διεξάγονται το Μάρτιο. Στα δώδεκα Διδασκαλεία, που λειτουργούν υπό την επίβλεψη των Παιδαγωγικών Σχολών, η φοίτηση είναι διετής.

Στη σύνοδο συζητήθηκαν, εξάλλου θέματα λειτουργίας των Παιδαγωγικών Σχολών, όπως οι ανάγκες σε αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τα μαθήματα πρακτικής των φοιτητών και την εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Των εργασιών προηγήθηκε ημερίδα για τα προγράμματα σπουδών των Παιδαγωγικών Σχολών και το ζήτημα των νέων ειδικοτήτων στο δημοτικό σχολείο, καθώς και για την λειτουργία των πειραματικών σχολείων.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr