powered by Agones.gr - opap

6 Φεβ 2011

Με ποιους «ράβει» η Μέρκελ το ευρω-κουστούμι μας

Η διάσωση του ευρώ είναι πλέον γερμανική υπόθεση. Έπειτα από μήνες αναβλητικότητας, το Βερολίνο «πατάει το γκάζι» και ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Eυρωζώνη, το οποίο όμως περιλαμβάνει σκληρούς δημοσιονομικούς όρους. Το σχέδιο αυτό που παρουσίασε για πρώτη φορά την Παρασκευή στους εταίρους της στις Βρυξέλλες η Ανγκελα Μέρκελ έχει ωστόσο αρκετούς «κρυφούς πατέρες».
Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συμβούλους της καγκελαρίου, αλλά και του υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όλοι τους σχεδόν είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό της Ευρώπης. Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι όμως πανίσχυροι. Και δεν είναι μόνοι τους. Διότι υπάρχουν άλλοι δύο Γερμανοί, πολύ γνωστότεροι, οι οποίοι έχουν αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρώτος είναι ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και ο δεύτερος είναι το «φαβορί» για τη διαδοχή τού Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο σημερινός πρόεδρος της Βundesbank Αξελ Βέμπερ.
ΓΕΝΣ ΒΑΪΝΤΜΑΝ
Η κυρία Μέρκελ δεν κάνει βήμα στις οικονομικές της αποφάσεις χωρίς να ακούσει τη γνώμη του 43χρονου Γενς Βάιντμαν. Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της καγκελαρίας είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά του προέδρου της Βundesbank κ. Βέμπερ, ο οποίος τον προώθησε σε αυτή τη θέση το 2006.
Θεωρείται ειδήμων σε θέματα νομισματικής πολιτικής, ενώ έχει εργαστεί στο παρελθόν και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Δημοσιογραφικές πηγές από το Βερολίνο τονίζουν ότι «ακόμη είναι άπειρος στο να διαβάζει τις πολιτικές ισορροπίες». Έπαιξε όμως αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση του σχεδίου για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων που συζητείται στην Ευρώπη.
ΟΥΒΕ ΚΟΡΖΕΠΙΟΥΣ
Παιδί του ΔΝΤ είναι και ο κ. Κορζέπιους. Ο σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων της Ανγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την καριέρα του επί εποχής Χέλμουτ Κολ. Αυτός ήταν που έθεσε τους όρους για τη συμμετοχή του Βερολίνου στο πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα τον περασμένο Μάιο και εκείνος που επέμενε για την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Ο κ. Κορζέπιους προετοιμάζεται πλέον για τη νέα του αποστολή. Τον Ιούνιο μετακομίζει στις Βρυξέλλες, στη θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το αξίωμα ακούγεται βαρετό, αλλά όσοι γνωρίζουν λένε: «Ο Κορζέπιους θα είναι εκεί “τ΄ αφτιά και τα μάτια” της Μέρκελ. Από εκεί θα παρατηρεί την εφαρμογή του γερμανικού σχεδί ου για την Ευρώπη».
ΓΙΟΡΓΚ ΑΣΜΟΥΣΕΝ
Ο κ. Ασμουσεν είναι ψυχρός και ανέκφραστος. Το ξυρισμένο του κεφάλι δεν παραπέμπει σε τεχνοκράτη. Οταν «Το Βήμα» συνάντησε τον κ. Ασμουσεν στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και «δεξί χέρι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη εσωτερικής υποτίμησης της ελληνικής οικονομίας.
Ο Ασμουσεν, ένας από τους εμπνευστές της Ατζέντας 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ την οποία θεωρεί το μυστικό της σημερινής οικονομικής επίδοσης της Γερμανίας, έχει άριστες σχέσεις με το πανίσχυρο γερμανικό τραπεζικό λόμπι και φέρεται να έχει συμβάλει καθοριστικά στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» της κυρίας Μέρκελ.
ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
Ο επικεφαλής του ΕFSF περνά απαρατήρητος. Από το γραφείο του στο Λουξεμβούργο ασκεί ενεργό ρόλο και ήταν αυτός που σύμφωνα με πληροφορίες έριξε στο τραπέζι την ιδέα στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Επιτροπή για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, με τις τράπεζες να αποδέχονται εθελοντικά ένα ποσοστό ζημιών.
Με εμπειρία στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και με ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας τη δεκαετία του ΄90, ο κ. Ρέγκλινγκ κινείται απαρέγκλιτα στη γερμανική γραμμή. «Η παρουσία του», αναφέρει κοινοτική πηγή, «επιτρέπει στο Βερολίνο να κοιμάται ήσυχο ότι το ΕFSF δεν θα εκφυλιστεί σε έναν μηχανισμό που απλώς θα δίνει χρήματα χωρίς προϋποθέσεις».
ΑΞΕΛ ΒΕΜΠΕΡ
Πολλοί στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη λένε σε ιδιωτικές συνομιλίες τους ότι «ο κ.Βέμπερ διαθέτει αναμφίβολα ένα ταλέντο:να δημιουργεί εχθρούς». Το όνομα του προέδρου της πανίσχυρης Βundesbank ακούγεται ήδη από τις αρχές του 2010 για τη διαδοχή του κ. Τρισέ στην ηγεσία της ΕΚΤ. Βέβαια, ο κ. Βέμπερ έχει τόσες φορές καταφερθεί εναντίον των επιλογών Τρισέ που έχει ενοχλήσει αρκετούς.
Ο ίδιος προβάλλει τη στενή σχέση του με την καγκελάριο και οι απόψεις του για σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία συμφωνούν με τις δικές της. Αυτό σημαίνει ότι αν ο Βέμπερ διαδεχθεί τον Τρισέ, η Γερμανία θα ελέγξει ακόμη καλύτερα τη νομισματική πολιτική της ΕΕ.
Πηγή: www.newscode.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr