powered by Agones.gr - opap

5 Φεβ 2011

Πρώτη νίκη για τους διαδηλωτές


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μεταξύ των οποίων ο γιος του Μουμπάρακ, παραιτήθηκαν. Πληροφορίες για παραίτηση και του ίδιου του Μουμπάρακ. Τα σενάρια για την έξοδό του από τη χώρα. Έκκληση του στρατού προς τους πολίτες για τη σωτηρία της χώρας
Παραιτήθηκε η ηγεσία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση.
Μεταξύ των μελών του εκτελεστικού γραφείου του κυβερνώντος κόμματος που παραιτήθηκαν βρίσκεται και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του προέδρου της χώρας.
Το τηλεοπτικό δίκτυο 'αλ Αραμπίγια' μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο αργότερα διέψευσε την είδηση.
Νέος γενικός γραμματέας του κόμματος είναι ο Χόσαμ Μπαντράουι, ο οποίος ανήκει στη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος.
Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, παραμένει πρόεδρος της χώρας, ωστόσο είναι φανερό ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή του έχει αρχίσει.
Ψάχνουν διέξοδο
Την ίδια στιγμή, ο νέος αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Όμαρ Σουλεϊμάν αλλά και οι επικεφαλής των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εξετάζουν διάφορα σενάρια για τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και την απομάκρυνσή του από το προεδρικό μέγαρο.
Άλλωστε είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί επιθυμούν το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης της οποίας θα ηγείται ο Σουλεϊμάν, ο οποίος θα διαπραγματευτεί με προσωπικότητες της αντιπολίτευσης για την τροποποίηση του αιγυπτιακού Συντάγματος κι άλλες μεταρρυθμίσεις.
Πάντως η γνωστή και έγκυρη εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς επισημαίνουν ότι, μεταξύ των σεναρίων που συζητώνται για να εξασφαλίσουν στον αιγύπτιο πρόεδρο μια αξιοπρεπή έξοδο, υπάρχει και το εξής:
Να προταθεί στον Μουμπάρακ να πάει να κατοικήσει στο σπίτι του στο Σαρμ Ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα.
"Ωστόσο αυτό δεν προϋποθέτει απαραιτήτως ότι ο πρόεδρος θα φύγει αμέσως", προσέθεσε Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα.
"Σώστε ότι έχει απομείνει"
Εν τω μεταξύ σήμερα, διοικητής του στρατού της Αιγύπτου απευθύνθηκε στους χιλιάδες Αιγύπτιους που βρίσκονται στην Πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου σε μια προσπάθεια να τους πείσει να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν παραλύσει την οικονομική ζωή στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
"Έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα πιστεύω σας, αλλά σας παρακαλώ σώστε ό,τι έχει απομείνει από την Αίγυπτο. Κοιτάξτε γύρω σας", δήλωσε ο Χάσαν αλ Ροουένι από ένα βήμα στην πλατεία, χρησιμοποιώντας μεγάφωνο.
Το πλήθος αντέδρασε με φωνές ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να παραιτηθεί και ο Ροουένι κατέβηκε από το βήμα.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι βρίσκονται και σήμερα στην Πλατεία Ταχρίρ, πολλοί από τους οποίους έχουν κατασκηνώσει εκεί για μέρες με πανό και σημαίες. Η εργασιακή εβδομάδα αρχίζει την Κυριακή στην Αίγυπτο και αύριο αναμένεται να ξανανοίξουν οι τράπεζες, μετά το κλείσιμό τους για μία εβδομάδα.
Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές κατά του προέδρου Μουμπάρακ στην Πλατεία Ταχρίρ προσπαθούσαν να εμποδίσουν τα άρματα μάχης του στρατού να αποχωρήσουν φοβούμενοι νέες φονικές επιθέσεις από υποστηρικτές του προέδρου.
Το πρωί μάλιστα, όταν άκουσαν τους κινητήρες των αρμάτων μάχης να μπαίνουν μπροστά, δεκάδες διαδηλωτές έτρεξαν για να καθίσουν γύρω από αυτά ώστε να υποχρεώσουν τους στρατιωτικούς να παραμείνουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr