powered by Agones.gr - opap

6 Φεβ 2011

Πλήρης ρήξη στον χώρο της Υγείας

Κατά μέτωπον επίθεση Λοβέρδου στους γιατρούς, που απαντούν με απεργίες Εβδομάδα ρήξης και πιθανότατα τελικής κρίσης στον χώρο της Υγείας, καθώς στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αλλάζοντας τακτική, εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στους γιατρούς του ΙΚΑ, τους οποίους κατηγόρησε ότι απεργούν γιατί χάνουν το προνόμιο της συνταγογράφησης για 5 εκατ. ασφαλισμένους.

Το πολεμικό κλίμα αντανακλάται στη δήλωσή του ότι «τα τελευταία 20 χρόνια δεν άφησαν κανέναν υπουργό να κάνει πρωτοβάθμια περίθαλψη», ωστόσο ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι δεν σκέπτεται να κάνει πίσω και να αποσύρει το νομοσχέδιο, όπως του ζητούν οι γιατροί. «Δεν έχουν δύναμη αυτή τη φορά οι συντεχνίες να σταματήσουν την ελληνική Πολιτεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν και αυτήν την εβδομάδα την απεργία τους ενώ έως την Πέμπτη, απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας – Πειραιά.

Η κατάληψη

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Λοβέρδο, και τον οδήγησε να εγκαταλείψει τη διαλλακτική στάση που ακολουθούσε το προηγούμενο διάστημα, ήταν η κατάληψη του υπουργείου Υγείας από ομάδα γιατρών του ΙΚΑ, νοσοκομειακών γιατρών και ελευθεροεπαγγελματιών.

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Υγείας κλονίστηκε αρχικά από τις αντιδράσεις - δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι θεώρησε αναγκαίο να δηλώσει δημόσια πως είναι μόνος του. Από τα μέσα της εβδομάδας πάντως έχει εξαπολύσει ένα επικοινωνιακό μπαράζ στο οποίο στοχεύει σε δύο πράγματα, και συγκεκριμένα:

α) Να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου για τους ασφαλισμένους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

β) Να καταδείξει τον πραγματικό -κατά την άποψή του- λόγο για τις αντιδράσεις τους, ότι δηλαδή αυτό που χάνουν είναι χρήματα από τη συνταγογράφηση, αφού οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται και σε άλλους γιατρούς πλην εκείνων του ΙΚΑ.

Κίνηση ματ στην παρτίδα γιατρών του ΙΚΑ και υπουργείου Υγείας θα μπορούσε να αποδειχθεί η απόφαση του κ. Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ να επισκέπτονται από αύριο τους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ γιατρούς με την απλή επίδειξη του βιβλιαρίου τους, «ενεργοποιώντας» από τώρα μια δυνατότητα που θα δινόταν στους πολίτες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την ενοποίηση των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Συνταγολόγια

Επιπλέον, από τη Δευτέρα αρχίζει και η διάθεση των ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει ότι οι γιατροί του ιδρύματος χάνουν το προνόμιο που είχαν έως σήμερα της αποκλειστικής χρήσης συνταγολογίων - με ό, τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται γι' αυτούς.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα των συμβεβλημένων γιατρών των δύο Ταμείων είναι εθελοντική και αναμένεται με ενδιαφέρον πόσοι θα είναι αυτοί που τελικά θα αρνηθούν, ακολουθώντας τις σχετικές συστάσεις των Ιατρικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιώς και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Το απεργιακό δελτίο της επόμενης καθοριστικής εβδομάδας -εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο έχει ως εξής:

- Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις καθώς ανακοίνωσαν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο έως την ερχόμενη Παρασκευή, αλλάζοντας την αρχική τους στάση για απεργία διαρκείας έως την «ακύρωση του πολυνομοσχεδίου».

- Οι εκπρόσωποι των γιατρών του ΕΣΥ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς) έχουν προκηρύξει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έως την ψήφιση του νομοσχεδίου.

- Οι φαρμακοποιοί της Αθήνας θα «κατεβάσουν ρολά» στα φαρμακεία τους έως και την ερχόμενη Πέμπτη. Κλειστά θα είναι τα φαρμακεία της υπόλοιπης επικράτειας και αύριο, και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν νέες απεργίες τις ημέρες ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ολα δείχνουν ότι ο απεργιακός οίστρος της εβδομάδας θα είναι κάτι παραπάνω από έντονος, οπότε και η ταλαιπωρία του κόσμου θα είναι αντίστοιχα μεγάλη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr