powered by Agones.gr - opap

3 Φεβ 2012

Ελληνικά εμφιαλωμένα νερά με εξασθενές χρώμιο


nera1Οι Οικολόγοι Πράσινοι έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνάς τους η οποία αποκάλυψε την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων εξασθενούς χρωμίου σε συγκεκριμένες ετικέτες εμφιαλωμένων νερών ευρείας κατανάλωσης, κάνοντας παράλληλα έκληση στο υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα στον καθορισμό ανώτατων επιτρεπτών ορίων στη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ανώτατο όριο για το χρώμιο, αλλά όχι και για το εξασθενές χρώμιο, με συνέπεια η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε οποιοδήποτε προϊόν και σε οποιαδήποτε ποσότητα να θεωρείται νόμιμη.

Στην σχετική ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν τα παρακάτω:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι δώσαμε στις 11 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου στην οποία παρουσιάσαμε τα γενικά αποτελέσματα της 4μηνης έρευνας που πραγματοποιήσαμε σχετικά με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά και την ανυπαρξία κρατικών ελέγχων για το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ενεργειών μας, εξετάσαμε 9 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, όπου ανιχνεύσαμε εξασθενές χρώμιο σε τρεις από αυτές και σε επίπεδα που σε μια περίπτωση έφτασαν τα 22 ppb.
Όλες οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, κ. Λοβέρδου, ενώ κοινοποιήθηκε στον ΕΦΕΤ και στον αρμόδιο εισαγγελέα η συνοδευτική τους επιστολή με την οποία επισημαίναμε το θέμα και ζητούσαμε να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου. Επιλέξαμε να μην δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιριών που ελέγξαμε, αφενός διότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που διεκδικούμε να θεσπιστούν, και αφετέρου γιατί η έρευνά μας δεν ήταν εξαντλητική, καθώς για λόγους πρακτικούς επιλέξαμε δειγματοληπτικά 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους και την προέλευσή τους από πηγές που βρίσκονται κοντά σε “ύποπτες” για εξασθενές χρώμιο περιοχές.
Με δεδομένο ότι η αποκάλυψη των 3 ονομάτων θα εστίαζε το δημόσιο διάλογο γύρω από τις συγκεκριμένες εταιρείες και όχι στην ουσία του προβλήματος, δηλαδή την ανάγκη για θέσπιση ξεχωριστού, πανελλαδικού ορίου στα επίπεδα του ανιχνεύσιμου για όλα τα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης (εμφιαλωμένα και μη), επιλέξαμε να δημοσιοποιήσουμε σε πρώτη φάση μόνο τα γενικά αποτελέσματα των ερευνών μας. Σημειώνουμε πως όλες οι μάρκες (και αυτές που βρέθηκαν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας αποκλειστικά και μόνον όμως για τον πρώην Δήμο Μεσσαπίας.
Παρά τις ενέργειές μας, παρότι κρούσαμε άμεσα και υπεύθυνα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, έχει περάσει ένας μήνας από τότε που γνωστοποιήσαμε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου. Ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή που αφορά στα εμφιαλωμένα, αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο Υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, όμως, οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών.
Με την κίνηση αυτή, προσδοκούμε πως το Υπουργείο Υγείας θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου».
Τα αποτελέσματα της έρευνας των Οικολόγων Πράσινων έχουν ως εξής:
pinakas2-nero
pinakas1-nero

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ

Τρεις εταιρείες στα προϊόντα των οποίων βρέθηκε υψηλή συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήσαν χθες οι Οικολόγοι - Πράσινοι, μιλούν στην «Η» για το θέμα.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Ιόλη):

«Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης η οποία είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία 98/83ΕΚ, η ανώτατη τιμή για το συνολικό χρώμιο (εξασθενές & τρισθενές) είναι (έως) 50μgr/l.
Η συνολική περιεκτικότητα σε χρώμιο στο νερό ΙΟΛΗ είναι 18μgr/l, πολύ κάτω από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή. Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τους καταναλωτές ότι το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ βρίσκεται πολύ κάτω από τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά όρια, και άρα είναι ασφαλές».
Nestle Ελλάς (Κορπή):

«Πραγματοποιούμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους για το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή ώστε να διασφαλίσουμε ότι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Τα επίπεδα συνολικού χρωμίου ελέγχονται τακτικά και καθώς ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 2 μg/l, δεν δημιούργησαν λόγο ανησυχίας. Οι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλοί δείκτες του Κορπή είναι πολύ χαμηλότεροι των ορίων που θεσπίζει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνοι με την επιστημονική κοινότητα και απολύτως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, η περιοχή των πηγών Κορπή και τα Ακαρνανικά βουνά ουδέποτε είχαν συσχετισθεί με το εξασθενές χρώμιο, ενώ αντίθετα οι πηγές αυτές είναι γνωστές από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στην ανθρώπινη υγεία».
Pepsico ΗΒΗ (Λουτράκι):

«Στην Pepsico είμαστε δεσμευμένοι ώστε τα προϊόντα μας να παρασκευάζονται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και νομιμότητας. Όλα τα τρόφιμα και ποτά που παρασκευάζουμε και διανέμουμε είναι ασφαλή, υγιεινά και πάντοτε σύμφωνα με την νομοθεσία».                                                      >πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις