powered by Agones.gr - opap

6 Φεβ 2011

Σε έλεγχο για ξέπλυμα από τις αρμόδιες αρχές τα συμβόλαια της «Ασπίς»

Τις διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενεργοποιεί ο επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον τα χρήματα που έχουν επενδυθεί στα συμβόλαια των δύο εταιρειών έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Η διαδικασία ξεκινάει από τη Δευτέρα, με την ταχυδρόμηση 250.000 επιστολών προς ισάριθμους ασφαλισμένους μέσω των οποίων ο κ. Γιάννης Παντελίδης θα τους καλεί να αιτιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που έχουν τοποθετηθεί στα συγκεκριμένα συμβόλαια και κατά πόσον η επένδυση τεκμηριώνεται από τα στοιχεία της φορολογικής τους δήλωσης ή την προσφορά περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, κινητές αξίες κ.ά.

Ο νόμος

Οι 250.000 ασφαλισμένοι που θα λάβουν στα χέρια τους τις παραπάνω επιστολές έχουν τοποθετήσει ποσά άνω των 30.000 ευρώ σε ασφαλιστήρια συμβόλαια της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value, αλλά η εφαρμογή του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα επεκταθεί και σε εκείνους που έχουν τοποθετήσει μικρότερα ποσά, πάνω από 15.000 ευρώ.

Η ενεργοποίηση του νόμου για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων αποτελεί ουσιαστικά υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία για το ξέπλυμα, η οποία ισχύει για όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο και φυσικά και για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η σχετική υποχρέωση, μάλιστα, εξειδικεύθηκε με απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, δηλαδή της προηγούμενης εποπτικής αρχής και εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου 2008, χωρίς ωστόσο ποτέ να εφαρμοστεί.

Η ενεργοποίηση της νομοθεσίας ειδικά για την περίπτωση της «Ασπίς Πρόνοια» αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς, όπως προκύπτει από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, η πλειοψηφία των συμβολαίων συνήφθη την τελευταία τριετία πριν από την ανάκλησή της άδειας λειτουργίας της, τον Σεπτέμβριο του 2009.

Το θέμα δεν αφήνει αμέτοχες και τις τράπεζες, μέσω των οποίων γινόταν η κατάθεση των χρημάτων για λογαριασμό της εταιρείας. Η ενημέρωση της αρμόδιας αρχής για όλες τις ύποπτες συναλλαγές ισχύει από το 2005 βάσει του νόμου 3424 για την «πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες», ενώ ο έλεγχος των συναλλαγών αφορά ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο της «Ασπίς Πρόνοια» περιλαμβάνει 27.560 ασφαλιστήρια εφ' άπαξ καταβολών, δηλαδή ασφαλίστρων που επενδύθηκαν εφ' άπαξ, όταν το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της είναι 195.711. Από τη σύνθεση των απαιτήσεων που δημιουργούν τα συμβόλαια φαίνεται ότι αυτά τα 27.560 έχουν απαιτήσεις συνολικού ύψους 420 εκατ., στο σύνολο των 456,5 εκατομμυρίων που είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας. Πρόκειται, λοιπόν, για χρήματα που επενδύθηκαν με εφ' άπαξ καταβολές και οι δικαιούχοι τους θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση αυτών των χρημάτων που γεννάει τη συντριπτική πλειοψηφία των απαιτήσεων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr