powered by Agones.gr - opap

6 Φεβ 2011

Υψηλοί τόνοι για τρία ζητήματα από Αντ. Σαμαρά

Στρατηγική υψηλών τόνων, με διακριτό και αιχμηρό λόγο τόσο για την οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική και τα ζητήματα της καθημερινότητας (μεταναστευτικό, ασφάλεια, παιδεία), επιλέγει ο πρόεδρος της Ν. Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς για τους επόμενους μήνες, τους οποίους θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμους τόσο για τους όρους επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας όσο και για την κοινωνική συνοχή.

Χαρακτηρίζοντας, εκ προοιμίου, «ανοησίες» την κριτική που του ασκείται για λόγο και θέσεις που φλερτάρουν με τον «λαϊκισμό» ή τα «άκρα», ο κ. Σαμαράς μοιάζει να έχει καταλήξει στην επιλογή εγκατάλειψης του «στρογγυλού λόγου» και υιοθέτησης μιας ρητορείας με «αιχμές».

Εστω κι αν συχνά το κόμμα εμφανίζεται αμήχανο ως προς τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, καθώς είτε επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ της μεταρρυθμιστικής λογικής και της πολιτικής σκοπιμότητας ή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το κυβερνητικό του παρελθόν (ενδεικτικό παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών), σταδιακά καθίσταται σαφής η γαλάζια θέση και, συνεπώς, η τροχιά προσέγγισης ή σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Στην οικονομία, ο κ. Σαμαράς όρθωσε ανάστημα στη γερμανική πρόταση για την υιοθέτηση «συνταγματικού φρένου» στο ύψος των ελλειμμάτων – θέση η οποία εκτιμάται ότι μάλλον διευκολύνει παρά δυσχεραίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Ο κ. Σαμαράς αποσαφηνίζει ότι θεωρεί αναγκαίο τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ωστόσο προβληματίζεται για τις συνέπειες που θα έχει στη μελλοντική αναπτυξιακή δυναμική της χώρας ενδεχόμενη μόνιμη συνταγματική δέσμευση που θα λειτουργεί απαγορευτικά για επενδυτικές δαπάνες.

Σύμφωνα, πάντως, με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Σαμαράς δεν αναμένεται να θέσει βέτο στην περίπτωση που ζητηθεί νομική -όχι συνταγματική- δέσμευση της χώρας, ειδικά αν αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, δίχως βέβαια αυτή η επιμήκυνση να συνοδεύεται με πρόσθετα μέτρα. Τις θέσεις αυτές θα συζητήσει την Τετάρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και στις 14 του μηνός με τον αρχηγό της ισπανικής αντιπολίτευσης Μ. Ραχόι.

Αν και ο πρόεδρος της Ν. Δ. θα συνεχίσει τη μέχρι σήμερα πολιτική της στήριξης των εθνικών προσπαθειών στο εξωτερικό, εντός συνόρων θα κρατήσει ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία, θεωρώντας ότι η στάση αυτή επιβεβαιώνεται διαρκώς από τις εξελίξεις και διευκολύνει τους εκλογικούς στόχους του κόμματος. Το νέο σύνθημα «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα όπως μια εταιρεία υπό εκκαθάριση» είναι απολύτως ενδεικτικό των αντιπολιτευτικών τόνων που θα κυριαρχήσουν εφεξής.

Η ΝΔ δεν έδωσε ψήφο στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες αρνούμενη τις οριζόντιες περικοπές, ενώ κατά περίπτωση θα λειτουργήσει στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων καθώς ούτως ή άλλως οι τελικές ρυθμίσεις θα παραπέμπονται σε μεταγενέστερες υπουργικές αποφάσεις, για τις οποίες, όπως ο ίδιος ο κ. Σαμαράς λέει, «η Ν. Δ. δεν μπορεί να δώσει λευκή επιταγή».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ν. Δ. καταδίκασε προ τριημέρου απερίφραστα το φαινόμενο της ανυπακοής στους νόμους. Για προφανείς αντιπολιτευτικούς λόγους, βέβαια, εναπόθεσε μέρος της ευθύνης στην κυβερνητική πολιτική. Επί της ουσίας, ωστόσο, η θέση του δεν διαφοροποιείται από την κυβερνητική.

Αντίθετα, στο μεταναστευτικό ο κ. Σαμαράς δεν διαβλέπει περιθώριο συνεννόησης με το Μέγαρο Μαξίμου, παρά την εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να κυριαρχήσει στη συγκεκριμένη ατζέντα με πρωτοβουλίες όπως ο φράχτης στον Εβρο. Η απόφαση, άλλωστε, του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Ραγκούση περί ιθαγένειας κρίθηκε από το γαλάζιο επιτελείο ως πλήρης δικαίωση. «Εγκαιρα προειδοποιήσαμε την κυβέρνηση ότι το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί αντισυνταγματικό και ότι επί της ουσίας αποτελεί προσκλητήριο για τους λαθρομετανάστες. Σήμερα, επιβεβαιωνόμαστε και στα δύο», λένε συνεργάτες του, μνημονεύοντας και την πρόσφατη κατάληψη της Νομικής.

Από το πεδίο της μετωπικής σύγκρουσης, πιθανότατα θα εξαιρεθεί η υπόθεση του ασύλου. Παρ’ ότι ο κ. Σαμαράς επανέλαβε προ ημερών ότι όταν έρθει η Ν. Δ. στην εξουσία θα προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση του ασύλου, η Συγγρού δεν βλέπει αρνητικά το πλαίσιο που προανήγγειλε η κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Το επόμενο πεδίο στο οποίο η Ν. Δ. χαράσσει «κόκκινες γραμμές» είναι αυτό των εξωτερικών ζητημάτων. Ο κ. Σαμαράς καταγγέλλει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και την προειδοποιεί να αποφύγει κάθε διαπραγμάτευση όσο βρίσκεται σε θέση αδυναμίας λόγω οικονομικής κρίσης.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr