powered by Agones.gr - opap

8 Φεβ 2011

Αποκάλυψη: To κλαμπ των «golden boys» και ο Παύλος Γερουλάνος

Το περίφημο opengov φαίνεται ότι περνά τουλάχιστον σε ότι αφορά στους φορείς που εποπτεύει ή έχει επιρροή ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Παύλος Γερουλάνος από την Egon Zehnder. Μια πολυεθνική εταιρία με παρουσία σε 55 χώρες η οποία ειδικεύεται στο head hunting. Μια εταιρία που δεν εμφανίστηκε χθες στην Ελλάδα αλλά έχει μακροχρόνια παρουσία με γνωστές και άγνωστες τοποθετήσεις στελεχών σε κορυφαίες ελληνικές εταιρίες.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια εταιρία που διακινεί golden boys και στην οποία κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ο κ. Παύλος Γερουλάνος που είναι προσωπικός φίλος με τον εκπρόσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα κ. Ανδρέα Γαβριηλίδη. Φαίνεται όμως ότι η σχέση του Υπουργού με την Egon δεν περιορίζεται στη σχέση με Γαβριηλίδη αλλά φτάνει μέχρι τον επικεφαλής και ιδρυτή της εταιρίας.
Οι δηλώσεις του κ. Νίκου Μουρκογιάννη που τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου της Λυρικής σκηνής στην εφημερίδα Καθημερινή στις 31 Οκτωβρίου είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Ο κ. Μουρκογιάνης ισχυρίστηκε ότι η πρόταση για τη Λυρική δεν έγινε από τον κ. Γερουλάνο αλλά από τον ίδιο τον Egon Zehnder. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Egon Zehnder του είπε πως «Ο υπουργός που πάει να την κλείσει (σ.σ.: τη Λυρική) είναι τέως υπάλληλός μου και είπα να μην τολμήσει να το κάνει διότι ο καλύτερος restructuring consultant (σ.σ.: σύμβουλος ανασυγκρότησης) στον κόσμο είναι Έλληνας και μπορεί να τη σώσει σε μια εβδομάδα». «Τότε δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κύριο Γερουλάνο».
Βέβαια η Egon δεν έχει σχέση μόνο με το δημόσιο (από το οποίο σημειωτέον δεν αμοίβεται για τις υπηρεσίες της, παρά το γεγονός ότι άνετα θα μπορούσε να είχε σημαντικά κέρδη) αλλά και τον ιδιωτικό τομέα η οποία όμως φαίνεται να έχει τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων. Είναι η εταιρία που βρήκε τον Ν. Σοφοκλέους για να αντικαταστήσει τον Γ. Κορωνιά στη Vodafone και να τον προτείνει ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ. Επίσης πρότεινε τον Σωκράτη Κομινάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Wind Hellas και στη συνέχεια τον Ν. Ζαρκαλή στην ίδια θέση, όταν ο Σ. Κομινάκης αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης, ήταν τον Γιάννη Σπανουδάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΠΑΠ αλλά και του κ. Σεφτελή που απομακρύνθηκε βιαίως από τον ΟΔΙΕ προχωρώντας βαριές καταγγελίες για την τακτική του περιβάλλοντος Γερουλάνου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γερουλάνος μέχρι πρόσφατα αρνείτο ότι είχε ρόλο η Egon στην επιλογή στελεχών αλλά πλέον μιλά και το περιβάλλον του για ανιδιοτελή βοήθεια πράγμα που εγείρει σωρεία ερωτημάτων. Όπως για παράδειγμα πως μπορεί κάποιος να μιλά για ανιδιοτελή βοήθεια όταν στην ουσία συστηματικά προωθεί στελέχη σε κορυφαίες θέσεις και κατά συνέπεια το λιγότερο ασκεί επιρροή πάνω τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της Egon Zehnder στην Ελλάδα ήταν συνέταιρος με τον (Vodafone και ΟΠΑΠ), στην «Tefkros Κτηματικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.». Κατείχαν από 33,33% των μετοχών της ο καθένας. Το υπόλοιπο 33,33% ήταν στην κατοχή της «Gohan Hendrik Van Heyningen Nanninga» για την οποία δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.
Στο διοικητικό συμβούλιο της «Tefkros» οι μέτοχοι είχαν τοποθετήσει ως μέλος τον Σ. Κομινάκη, ο οποίος στη συνέχεια προωθήθηκε από την Egon Zehnder στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ΤΙΜ (σημερινή Wind Hellas). Όταν αποχώρησε ο Σ. Κομινακης από τη WIND αντικαταστάθηκε από τον Ν. Ζαρκαλή, προερχόμενο από την Hellas Online συμφερόντων Vodafone (Ν. Σοφοκλέους) και Intracom (Σ. Κόκκαλης). Όταν έφυγε ο Ν. Ζαρκαλής από την HOL, αντικαταστάτης του ήταν ο Αντώνης Κεραστάρης. Ο τελευταίος τοποθετήθηκε προσφάτως από τον Π. Γερουλάνο μέλος στο δ.σ. του ΕΟΤ.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο των σχέσεων μεταξύ των στελεχών της Egon Zehnder είναι ο αδελφός του Α. Γαβριηλίδη, Γιάννης, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind και προσφάτως μάλιστα αναβαθμίστηκε αναφερόμενος αποκλειστικά στο διευθύνοντα σύμβουλο Νάσο Ζαρκαλή που επίσης ήταν επιλογή Egon.
Τελευταία επιλογή της Egon Zehnder ήταν ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος, που είναι και ένας από τους λογογράφους του πρωθυπουργού. Διορίστηκε χωρίς καμία διαδικασία και χωρίς αυτό να ανακοινωθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ο κ. Χατζόπουλος είναι μόλις 33 ετών δικηγόρος χωρίς εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγοράς. Είναι όμως και αδελφός της Κατερίνας Χατζοπούλου, της διευθύντριας του γραφείου του Παύλου Γερουλάνου, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολούθησε στον ΟΔΙΕ από τον αποπεμφθέντα Πρόεδρο κ Σεφτελή. Η προώθηση Χατζόπουλου όμως έφερε την πρώτη ήττα της Egon Zehnder και του γραφείου του κ. Γερουλάνου καθώς μόλις αποκαλύφθηκε η διαδικασία τοποθέτησης υπέρβαλε σήμερα την παραίτησή του για λόγους … ευθιξίας.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

video που πρεπει να δεις

http://www.tweetyblogs.gr